-20%
-20%A Görög szigetvilág (Panoráma)

A Görög szigetvilág (Panoráma)

2 680 Ft 2 144 Ft

Készleten

Cikkszám: 34785
Kategória: Szerző: Kiadó: Medicina Könyvkiadó Zrt.
A kiadás időpontja: 1999-01-02
Kérdésem van
  • Leírás
  • További információk
  • Vélemények (0)

A több mint 3000 kisebb-nagyobb sziget nyugat, dél és kelet felöl sokszínű gyöngysorként veszi körül a görög szárazföldet. Földrajzi helyzetének és természeti adottságainak függvényében sok sziget hosszú évszázadokon át fontos, sőt nemegyszer meghatározó szerepet játszott nem csupán a görögség történelmében, a görög nemzet arculatának kialakításában, hanem egyfajta “civilizációs hídként” az emberek, eszmék és anyagi javak közvetítésében Kelet és Nyugat között.
Európa és az egész világ arculatát átformáló politikatörténeti fejlemények, az ipari forradalmak és a közlekedés fejlődésének együttes hatására ez a sajátos történelmi szerepe már jó ideje a múlté. A múlt század vége óta a gazdaságilag sorvadó és lassan elnéptelenedő szigeteket történelmi Csipkerózsika-álmukból a hatvanas-hetvenes évek fordulóján a tömeges idegenforgalom megjelenése, a görög szigetvilág “újrafelfedezése” ébresztette fel. Néhány évtized leforgása alatt számos szigeten korszerű kikötők, repülőterek, utak épültek, közművek létesültek, s szállodák százai, üdülőtelepek tucatjai nőttek ki egyik napról a másikra a földből. Sok ezer szigetlakó, aki korábban Amerikában, Ausztráliában próbált szerencsét, visszatért szülőföldjére, hogy ott új életet kezdjen. Miben rejlik a görög szigetvilág csábos varázsereje, mi a magyarázata annak, hogy évente sok százezren zarándokolnak el a tájakra, hogy ott hosszabb-rövidebb időt eltöltsenek?
Mindenekelőtt a mindenhol jelen lévő, a mindent átölelő napfényben szikrázó tenger és azúrkék égbolt, a vadregényes sziklás és a fövenyes partok végtelen változatossága az, ami fiatalokra, öregekre egyaránt ellenállhatatlanul hat. A csodálatos környezet szolgál természetes keletül évezredek páratlan és változatos építészeti és tárgyi emlékeihez, a tömeges turizmus által már alaposan kikezdett, de még mindig bájos és naiv hangulatot árasztó halászkikötőkhöz, hegyi falvakhoz, amelyekben a barátságos és szívélyes szigetlakók sok helyütt még ma is atyáik szokásait követve élnek, dolgoznak és vigadnak.

További információk

Szerző

Forgács András

Kiadó

Medicina Könyvkiadó Zrt.

Oldalszám

380

Kötés Típus

Keménytáblás

Kiadás dátuma

1999-01-02

ISBN

9789632438399

Várható szállítás

1-2 munkanap

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“A Görög szigetvilág (Panoráma)”értékelése elsőként