-26%
-26%A Miska-kancsó II. ősi istentiszteleti szertartási edényünk

A Miska-kancsó II. ősi istentiszteleti szertartási edényünk

Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 1 843 Ft

Készleten

Cikkszám: 120757
Kategória: Szerző: Kiadó: Miskolci Bölcsész Egyesület
A kiadás időpontja: 2013-11-12
Kérdésem van
  • Leírás
  • További információk
  • Vélemények (0)

A szinte páratlanul gazdag ősi hagyományunk egyik csodálatos tárgya a – régebbi időkben még öltöztetett – Miska-kancsó, melynek az újabb korban az öltözetét (is) színes kerámiából készítik.
A róla szóló könyv I. kötete Ősi istenség- és világjelképünk alcímen (193 oldal) bemutatja, hogy a kancsó formája és díszei egyfelől hogyan jelképezik az ősi, a világmindenség minden részében, így az emberben is jelenlévőnek hitt, férfi-női Egyistenség különféle megnyilvánulásait, csillagképeit (Uroborosz, benne a Tejút s annak mentén a csillagzatok), a magyarok hitregei, isteni ősszüleit; másfelől miként fedik az ősi vallás(unk) tudományos-bölcseleti rendszerét, termékenységi vonulatát és a nemiség tiszteletét is.
Egyik érdekesség Jézus és Dumuzi – az ősi Mezopotámiában és környékén Az Isten – legalább 23 párhuzama vagy azonos vonása. [Dumuzi a magyar hagyományban = T/Démusz az „Antan-Témusz”-ban = Góg = Miska].
A könyv II. kötete Ősi istentiszteleti szertartási edényünk alcímen (191 oldal) áttekinti a régi szertartás 7 fő mozzanatát (pl. italöntéses termékenységvarázslás) énekekkel, mondókákkal, imákkal.
Érdekesség a régi vallás(unk) sumer közlekedési nyelvén (amilyen nálunk is nem régen még a latin volt) magyar gyermekmondókák (pl. Antan-témusz…, Appa-cuka…, stb.), dalrefrének, sőt csatakiáltás formájában is megőrzött, az ősi istenséget dicsőítő 9 ima(részlet) magyarra fordított szöveggel.
A kötetekhez 11 színes és 22 fekete-fehér, együtt 33 képmelléklet tartozik.
Mindkét kötet tartalma illeszkedik az ősi isten- és világszemléleti bölcselet rendszerébe, s összhangban van a magyar hagyományokkal, s meg is erősíti azokat.
A magyar ősiség iránt érdeklődőknek tisztelettel és szeretettel ajánlja könyvét a szerző.

További információk

Szerző

Farkasinszky Tibor

Kiadó

Miskolci Bölcsész Egyesület

Oldalszám

187

Kötés Típus

Puhatáblás

Kiadás dátuma

2013-11-12

ISBN

9789637528934

Várható szállítás

1-2 munkanap

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“A Miska-kancsó II. ősi istentiszteleti szertartási edényünk”értékelése elsőként