-26%
-26%A Magyar Királyi Csendőrség

A Magyar Királyi Csendőrség

Bolti ár: 2 500 Ft
Internetes ár: 1 850 Ft

Készleten

Cikkszám: 116201
Kategória: Szerző: Kiadó: Parádi József
A kiadás időpontja: 2012-12-05
Kérdésem van
  • Leírás
  • További információk
  • Vélemények (0)

Az A/5 méretű, mintegy 300 oldal terjedelmű könyvben — prekoncepciómentesen, az objektív történelemszemléleten nyugvó — testülettörténeti bemutatás valósul meg. A mű a tudományos közleményekkel szemben támasztott igényeknek megfelel. Az alkotás tartalmi elemei a tudományos fórumokat bejárták és ott megvédésre kerültek. Nyelvezete közérthető, szerkezeti felépítése logikus. Forrás- és szakirodalom-feldolgozása átfogó és pontos.
A testület történetét három ízben dolgozták fel — nem számolva az egyes részidőszakokat, vagy részterületeket bemutató alkotásokat — először 1920-ban Preszly Lóránd, majd 1980-ban az emigrációban Rektor Béla és 2012-ben Parádi József.
Az alkotás elején bemutatásra kerül a téma historiográfiája, majd kilenc fejezetben ismerkedhet meg az olvasó a testület tevékenységének főbb területeivel. Ezen felül külön fejezetben tárul az érdeklődők elé a testület előtörténete, illetve a szervezet megszűntetését követő időszak. A kötet korrekt jegyzetapparátust, forrás- és irodalomjegyzéket, 10 mellékletet, 21 jellemző csendőr tiszti életutat, valamint 48 — a testület életét bemutató — fényképet tartalmaz. A könyv címnegyedívét követően — színes kép formájában — a történelmi Magyarország közép címerét, valamint a testületi jelvényeket tartalmazza.
A csendőrséget Magyarországon három ízben hozták létre és szűntették meg. Először a neoabszolutizmus hozta létre a császári csendőrséget 1849-ben, mivel a Habsburg hatalom kinyilvánította, hogy a rend fenntartása birodalmi ügy. A kiegyezéssel a császári csendőrséget — Erdély és Horvátország kivételével — megszűntették ugyan a Magyar Szent Korona alá tartozó területeken, azonban gyorsan kiderült, hogy a polgári rend fenntartása érdekében a testületre szükség van, ezért 1881-ben már magyar szervezetként ismét létrehozták a csendőrséget. A Magyar Királyi Csendőrséget a Tanácsköztársaság oszlatta fel, azonban a Tanácsköztársaság leverését követően a testületet harmadszor is újjászervezték. Legutoljára a szervezetet 1945-ben oszlatták fel. A testület létrehozásának mindhárom alkalommal szakmai, míg a feloszlatásának deklaráltan politikai okai voltak. Amikor a polgári magyar állam megerősítése volt a cél a csendőrséget létrehozták, amikor pedig ettől eltérő célokat követtek a testületet mellőzték.
A könyv kézirata — néhány apróbb kiegészítéstől eltekintve — több mint egy évtizede elkészült. Mégis csak 2012-ben kerülhetett nyomdába a témát övező neuralgikus légkör miatt, pedig a szerző egyik — talán a legfontosabb — célja éppen az, hogy a hisztérikus légkörből az egzakt feldolgozás talajára segítse a témakört.

További információk

Szerző

Parádi József

Kiadó

Parádi József

Oldalszám

281

Kötés Típus

Puhatáblás

Kiadás dátuma

2012-12-05

ISBN

9789630847940

Várható szállítás

1-2 munkanap

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“A Magyar Királyi Csendőrség”értékelése elsőként