-26%
-26%A Dudás-ügy – 1956 – Létezett-e Nemzeti Bal?

A Dudás-ügy – 1956 – Létezett-e Nemzeti Bal?

Bolti ár: 2 990 Ft
Internetes ár: 2 212 Ft

Készleten

Cikkszám: 139775
Kategória: Szerző: Kiadó: Porta Historica Kiadó
A kiadás időpontja: 2017-04-27
Kérdésem van
  • Leírás
  • További információk
  • Vélemények (0)

Közel hatvan évvel ezelőtt állították bíróság elé és ítélték halálra Dudás Józsefet és Szabó Jánost, az 1956-os forradalmat követő megtorlás első koncepciós perében. 2017 januárjában volt hatvan esztendeje, hogy megkezdődtek az ’56-os forradalom és szabadságharc vérbe fojtását követő, formailag jogi mederbe terelt megtorlások. A szovjet tankokra támaszkodó regnáló Kádár-kormány a szovjet “tanácsadók” hethatós segítségével hozzálátott a koncepciós perek lebonyolításához. Elsőként így került bíróság elé 1957 januárjában Dudás József, a Szabad Nép Székházában működő Magyar Nemzeti Forradalmi Bizottmány (MNFB) elnöke és Szabó János (Szabó bácsi), a Széna téri fegyveresek vezetője. Perüket összevonták, Dudás József elsőrendű, Szabó János másodrendű vádlott lett.
A Legfelsőbb Bíróság Katonai Kollégiuma Ledényi Ferenc elnökletével 1957. január 14-én, ötnapos tárgyalás után már halálra is ítélte Dudás Józsefet és Szabó Jánost úgy, hogy még fellebbezési lehetőségük sem volt. A kihallgatások során készült jegyzőkönyvekből kiviláglik , hogy még maguk a vallatók sem tudják pontosan, ki ellen is szervezkedett valójában Dudás és “Szabó bácsi”. Nem csoda, hisz némi logikával egyszerűen leképezhető, hogy milyen zavaros is volt a helyzet: a népi demokratikus Hegedűs-kormányt leváltotta a forradalmat felvállaló népi demokratikus Nagy-kormány, és e kormány egyik államminisztere, név szerint Kádár János, szovjet tankok segítségével népi demokratikus ellenkormányt alakított saját kormányával szemben – s most leverve a forradalmat ítélkezik.
Sokáig nem tudhattuk pontosan, hogyan is halt meg Dudás József és Szabó János. A “kivégzés” körülményei mellett sokáig még a sírok pontos helye is ismeretlen volt. Dudás József és Szabó János mint a 301-es parcella mártírjai szerepeltek a köztudatban.

További információk

Szerző

Drucza Attila

Kiadó

Porta Historica Kiadó

Oldalszám

448

Kötés Típus

Puhatáblás

Kiadás dátuma

2017-04-27

ISBN

9789631287196

Várható szállítás

1-2 munkanap

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“A Dudás-ügy – 1956 – Létezett-e Nemzeti Bal?”értékelése elsőként