Kosár “Egyetemisták az ostromgyűrűben” hozzá lett adva a kosaradhoz.
-26%
-26%Térképcsodák

Térképcsodák

Bolti ár: 9 900 Ft
Internetes ár: 7 326 Ft

A kartográfia mesterűvei

Készleten

Cikkszám: 152601
Kategória: Szerző: Kiadó: Kossuth Kiadó ZRt.
A kiadás időpontja: 2019-10-29
Kérdésem van
  • Leírás
  • További információk
  • Vélemények (0)

A térkép több, mint a föld rajza: ablakot nyit a világ nagy civilizációinak műveltségére, hiedelmeire, történelmére. Ez a gyönyörűen illusztrált album több mint hatvan – a maga korában rendkívül nagy hatású – térkép bemutatásával, az apró részletek feltárásával rávilágít arra, hogy a kartográfusok nemcsak ábrázolják, hanem formálják is a maguk világát.

A térképek ma elsősorban a helymeghatározás vagy a helyváltoztatás segédeszközei. A papírra nyomott vagy a digitálisan elérhető térképek a környezetünkről tájékoztatnak vagy megmutatják, hogyan juthatunk el a legpraktikusabban egyik helyről a másikra. A történelem során azonban a térképek sokféle célt szolgáltak. Az ember mintegy 40 000 éve készít térképeket, hogy el tudja helyezni önmagát saját környezetében. A térképek tehát ugyanúgy szólnak a létezésről, mint a tájékozódásról. Környezetünk térbeli feldolgozása alapvető emberi tevékenység: az állatok csupán körülhatárolják saját területüket, egyedül mi vagyunk képesek feltérképezni a magunkét.

Ez a könyv a világtörténelem döntő pillanatait rögzítő, gazdag térképanyagból válogat, megmagyarázva saját koruk legégetőbb kérdéseire adott fontos válaszaikat. A térképkészítés világjelenség, minden emberfajtára, korra, kultúrára és vallásra egyformán jellemző, jóllehet mindegyik a maga egyedi módján ábrázolja saját világát. A könyv arra is rávilágít, hogy tökéletes térkép nem létezik: ugyanazt a területet sokféleképpen térképezhetjük fel, mindig szubjektív módon.
A könyv időrendben mutatja be a kartográfia fejlődését, de ez nem jelenti azt, hogy a jelenkorhoz közeledve a térképek egyre pontosabbak és szakszerűbbek lesznek. Ellenkezőleg: mindegyik részből az derül ki, hogyan próbálnak célközönségük sajátos igényeinek megfelelni. Egy 13. századi vallási térkép, amely Jeruzsálemet helyezi a világ középpontjába, ugyanúgy saját közönségének kegyeit keresi és céljait szolgálja, mint azok a digitális térképek, amelyeket a mobiltelefonunkon böngészünk.

Szerző: Jerry Brotton

További információk

Szerző

Jerry Brotton

Kiadó

Kossuth Kiadó ZRt.

Oldalszám

256

Kötés Típus

Keménytáblás

Kiadás dátuma

2019-10-29

ISBN

9789630998406

Várható szállítás

2-4 munkanap

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“Térképcsodák”értékelése elsőként