-26%
-26%A forradalom végtelensége

A forradalom végtelensége

Bolti ár: 2 900 Ft
Internetes ár: 2 146 Ft

Lukács György politika- és társadalomelmélete

Készleten

Cikkszám: 138921
Kategóriák: , Szerző: Kiadó: L'Harmattan Könyvkiadó és Terjesztő Kft.
A kiadás időpontja: 2017-02-27
Kérdésem van
  • Leírás
  • További információk
  • Vélemények (0)

A fiatal Lukács György 1918-ban Kiknek nem kell és miért a Balázs Béla költészete címmel jelentetett meg írást, amely nem csak a barátja melletti szövetség jele volt, hanem a szövegben a filozófus az élet, a mélység és a szociális világ szemléletének megújítását is szorgalmazza. A forradalom végtelensége kötet szerzői kellő szerénységgel, de ugyanezt gondolkodják a késő modern politikai kapitalizmus korában, és ennek megfelelően üzennek is: Lukács György kell.

Az utóbbi években a magyar filozófus személyére, munkásságára és politikai gondolkodására rengeteg vakolat rakódott rá, amelyet nem csak a magyar politika- és filozófiatörténet kárára követtek el, hanem a társadalomelmélet, továbbá a baloldali, radikális filozófia és politikai cselekvés visszaszorításának szándékával is. Ez a kötet így nem csak egy rekonstrukciós munka, hanem Lukács György életművének és dilemmáinak bemutatása és megtisztítása során aktualizált politikai és egzisztenciális kihívásokat is végig gondolhat az olvasó. Az olvasói utazás 19181919 környékén veszi kezdetét, a filozófiai és forradalmi marxizmus ad keretet a kötetnek. Míg eljutunk a jelenkorhoz, addig kiemelt módon foglalkozhatunk Lukács György 1956 októberi aktivitásával, lépéseivel és döntéseivel, a lukácsi gondolatok megjelenésével a kádári hétköznapok munkásainak fejében és igényeiben is.

Ebben az utazásban az olvasót nem csak Lukács, hanem többek között Immanuel Kant, Jászi Oszkár, Herbert Marcuse, Ernst Bloch, Martin Heidegger, Eörsi István, Antonio Negri, Douglas Kellner, Chantal Mouffe, Slavoj ®iľek vagy éppen Peter Sloterdijk is kísérik. Az út elején Marx áll, a végén pedig remélhetőleg az olvasó önfelszólítása: Cselekedj! Az igazi baloldali politikai cselekvés ugyanis a forradalom legendájára épít. Nem lehetséges cselekvés politikai- és társadalomelméleti megalapozás és fantázia nélkül.

A forradalom végtelensége szerzői reményeik szerint a lukácsi életműre vonatkozó filozófiai- és politikaelméleti rekonstrukciótól indulva a kortárs politikai cselekvés konkrétságának felmutatásáig tartó úton a politika, az élet születik újjá.

További információk

Szerző

Böcskei Balázs

Kiadó

L’Harmattan Könyvkiadó és Terjesztő Kft.

Oldalszám

247

Kötés Típus

Puhatáblás

Kiadás dátuma

2017-02-27

ISBN

9789634142447

Várható szállítás

1-2 munkanap

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“A forradalom végtelensége”értékelése elsőként