-26%
-26%A boldogtalan sorsú Rudolf trónörökös

A boldogtalan sorsú Rudolf trónörökös

3 690 Ft 2 731 Ft

Készleten

Cikkszám: 139669
Kategóriák: , Szerző: Kiadó: Európa Könyvkiadó Kft
A kiadás időpontja: 2017-04-21
Kérdésem van
  • Leírás
  • További információk
  • Vélemények (0)

A nagyanyám szájából hallottam először, hogy a boldogtalan sorsú Rudolf trónörökös – így, ebben a zárt és felbonthatatlan formában, ami valami réges-régi, könnyfakasztó ponyva címe lehetett. Nagyanyám akkortájt született egy Bécstől távoli magyar kisvárosban, amikor Rudolf és (hogy őt idézzem) a Vecsera meghalt Mayerlingben. A gyerekkorából hozott történet ereje azonban mit sem csökkent két világháború után sem, a negyvenes évek végén is érdemes volt még tovább mesélni, mert még nem szikkadt ki a benne lappangó titok.

Egyáltalában nem történelmi regényt akartam írni, csak elmesélni egy – úgy gondoltam – lassacskán feledésbe merülő régi történetet, amit azért neveztem szerelmi regénynek, hogy ennek avíttságával utaljak azokra a ma már százéves, rongyosra olvasott füzetekre, melyekből az anyagát jórészt összeszedegettem.
Természetesen az igazságot ígérték Rudolf és Mária életéről, de még inkább a haláláról – szemben azzal, ami az újságokban állt -, valójában azonban regények voltak melyekben a szerelem mindent elsöprő szenvedély, és tőszomszédja egyfelől mindig a halál, másfelől pedig a földöntúli, időtlen boldogság. A délceg királyfi és titkos arája, a világszép bárókisasszony szomorú története szinte magától értetődőn illeszkedett bele a szerelmi regények kész mesei-irodalmi formáiba, melyek egyszersmind magyarázatul is kínálták magukat az eset valódi lényegét illetőleg. Miközben Rudolf és Mária történetében persze éppenséggel csakugyan az a legmegkapóbb, hogy valóban szétválaszthatatlanul keveredik benne a kétségkívül homályos valóság és a cáfolhatatlan városi legenda. Valószínűleg ezért is lett olyan felejthetetlen.

További információk

Szerző

Bart István

Kiadó

Európa Könyvkiadó Kft

Oldalszám

248

Kötés Típus

Keménytáblás

Kiadás dátuma

2017-04-21

ISBN

9789634055556

Várható szállítás

1-2 munkanap

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“A boldogtalan sorsú Rudolf trónörökös”értékelése elsőként