-21%
-21%Aranyigazságok

Aranyigazságok

Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 572 Ft

3700 szólás, közmondás Kresznerics Ferenc reformkori szótárából

Készleten

Cikkszám: 133587
Kategória: Szerzők: , , Kiadó: Tinta Könyvkiadó
A kiadás időpontja: 2016-02-23
Kérdésem van
  • Leírás
  • További információk
  • Vélemények (0)

Az Aranyigazságok gyűjtemény 3700 magyar szólást, közmondást, bölcsességet tartalmaz a reformkor jeles nyelvésze, Kresznerics Ferenc (1766–1832) kétkötetes, magyar és latin nyelvű, Magyar szótár gyökérrenddel és deákozattal című szótárából.

Jelen gyűjteményben megtalálhatjuk jó néhány ma is ismert és használatos közmondás előzményét: A szegény árvát az ág is húzza. Ebül gyűjtött marhának ebül kell elveszni. Egy föcske tavaszt nem szerez. Közlónak túros a háta. Reátalált a zsák a foltjára.

Számos olyan bölcsességet olvashatunk, amely a mára már letűnt hajdani világ mindennapjainak a tapasztalatait rögzíti: A fát sem vágják le egy csapással. A király királlyal, a kapás kapással élhet barátságban. Amint tartod tehened, úgy ihatod tejedet. Nehéz a kócbúl szép fonalat fonni. Nincs oly rakott szekér, melyre több nem fér.

A szólások, közmondások nagy része örök, ma is útmutatóul szolgáló igazságokra hívja fel a figyelmünket: A tojás is csak egyszer törik el. Leggazdagabb, aki semmit sem kíván. Nem minden fölhőbűl leszen eső. Nem mindenkor édes gyökér a szerelem. Nincs oly titok, mely üdővel ki ne nyilatkozzék.

Az Aranyigazságok című szótárt olvasgatva, a benne lévő szólásokat, közmondásokat ízlelgetve rádöbbenhetünk nyelvünk hajdani gazdagságára, képszerűségére.

Az ékesszólás kiskönyvtára sorozat 40. tagja.

További információk

Szerző

Kiss Bernadett, Kiss Gábor, MIksné Mátyási Eszter

Kiadó

Tinta Könyvkiadó

Oldalszám

187

Kötés Típus

Puhatáblás

Kiadás dátuma

2016-02-23

ISBN

9789634090458

Várható szállítás

1-2 munkanap

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“Aranyigazságok”értékelése elsőként