-21%
-21%A hagyományos paraszti világ nyelvjárási szókincsének szótára

A hagyományos paraszti világ nyelvjárási szókincsének szótára

Bolti ár: 2 490 Ft
Internetes ár: 1 967 Ft

Készleten

Cikkszám: 143345
Kategória: Szerző: Kiadó: Tinta Könyvkiadó
A kiadás időpontja: 2017-12-08
Kérdésem van
  • Leírás
  • További információk
  • Vélemények (0)

Hogy nevezik a magyar nyelvterület különböző részein azt az edényt, amelyben a vajat köpülik? A hagyományos paraszti világ nyelvjárási szókincsének szótára megadja a választ:

KÖPÜLŐ fn *köpű [Dunántúl ÉK. része], rázó [Dunántúl DNy. része], tejrázó [Dunántúl DNy. része], tejverő dézsa [Erdély], vajrázó [Dunántúl DNy. része], vajverő dézsa [Erdély], zurboló [ÉK. magyarok], zürbölő [ÉK. magyarok].

Jelen szótár 4500 szavának forrása az ötkötetes Magyar néprajzi lexikon. A lexikon szerkesztői a magyarázaton túlmenően több-kevesebb rendszerességgel közlik, hogy a szócikkek élén álló vastag betűs címszónak a magyar nyelvterület egyes vidékein melyek a megfelelő tájnyelvi változatai. Ilyen értelemben tehát a lexikon öt kötetében elrejtve megbújik egy tájszótár is, amely mostani szótárunkban szemünk elé tárul.

A hagyományos paraszti világ nyelvjárási szókincsének szótára két nagy részből áll: 1. Ábécébe sorolt szótári rész; 2. Tájegységmutató: a szótári rész anyaga a Kárpát-medence földrajzi-táji területei szerint csoportosítva.

A szótárt haszonnal forgathatják az olvasmányaik során ismeretlen tájszóval találkozó diákok, de komoly érdeklődésre számíthat a nyelvészek és néprajztudósok körében is; ugyanis a szótár magyarázó funkciója mellett igazi újdonsága, hogy ugyanannak a dolognak, tevékenységnek az egyes nyelvterületeken más és más megnevezéseit szinonimaszótár-szerűen egymás mellett közli.

További információk

Szerző

Kiss Gábor

Kiadó

Tinta Könyvkiadó

Oldalszám

185

Kötés Típus

Puhatáblás

Kiadás dátuma

2017-12-08

ISBN

9789634091301

Várható szállítás

1-2 munkanap

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“A hagyományos paraszti világ nyelvjárási szókincsének szótára”értékelése elsőként