-5%
-5%HITEL mai magyar nyelven

HITEL mai magyar nyelven

4 001 Ft 3 800 Ft

Készleten

Cikkszám: 134209
Kategória: Szerző: Kiadó: Logod Bt.
A kiadás időpontja: 2016-04-06
Kérdésem van
  • Leírás
  • További információk
  • Vélemények (0)

Gróf Széchenyi István 225. születési évfordulójának tiszteletére készült el Széchenyi fő művének átírt változata.

A Hitel Széchenyi István műve, a magyar gazdasági szakirodalom egyik első képviselője. 1830. január 28-án jelent meg.
A Hitel megírásának előzménye, hogy Széchenyi 10 000 forint hitelt akart felvenni birtokai fejlesztésére, amelyet az osztrák bank fedezet hiányában elutasított.
A mű a magyar gazdasági és politikai élet megreformálását hirdeti, különös tekintettel az akkor már archaikusnak számító ősiség (aviticitas) törvényére, és a jobbágyság intézményére. A magyar törvények értelmében ugyanis, 1351 (Nagy Lajos) óta a földbirtokosok nem adhatták el birtokaikat, és jelzáloggal sem terhelhették őket. Emiatt a tőkeszegény birtokosok nem vehettek fel hitelt a gazdaságuk fejlesztésére.
A jobbágyság intézményének megszűnését Széchenyi örökváltság útján, fokozatosan képzelte el. Ez lényegében azt jelenti, hogy a jobbágy egy előre meghatározott összegért cserébe megválthatja szabadságát, polgárrá válik.
Széchenyi gondolatai annyira újnak és forradalminak számítottak, hogy alaposan felkavarták a korabeli közéletet: lelkes híveinek tábora mellett egy ellentábor is kialakult. Az ellentábor vezéregyénisége, Dessewffy József A Hitel czímű munka taglalatja című művében reagált Széchenyi felvetéseire (lényegében elutasítva őket).
A Hitel című munkát követte 1831-ben a Világ, majd 1832-ben a Stádium. Utóbbinak magyarországi megjelentetését a cenzúra nem engedélyezte, Széchenyi külföldön nyomtatta ki.
A három művet gyakran szokták együtt említeni.

További információk

Szerző

Széchenyi István

Kiadó

Logod Bt.

Oldalszám

400

Kötés Típus

Keménytáblás

Kiadás dátuma

2016-04-06

ISBN

9789638828385

Várható szállítás

1-2 munkanap

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“HITEL mai magyar nyelven”értékelése elsőként