-26%
-26%A magyar állampénzügyek fejlődéstörténete a dualizmus korától napjainkig

A magyar állampénzügyek fejlődéstörténete a dualizmus korától napjainkig

Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 2 953 Ft

Készleten

Cikkszám: 150122
Kategória: Kiadó: L'Harmattan Könyvkiadó és Terjesztő Kft.
A kiadás időpontja: 2019-05-21
Kérdésem van
  • Leírás
  • További információk
  • Vélemények (0)

Az ázsiai sztyeppékről érkező magyar törzsek a IX-X. században foglalták el, majd lakták be Közép-Európa közepét. A kereszténység felvétele, az államalapítás, majd a nyugati államigazgatás kiépítése a nyugat-európai országokhoz képest több száz évvel később indult el, mely folyamatot a XVI. század közepétől máris derékba törték az Oszmán Birodalom elleni vesztes háborúk, majd a “felszabadító” Habsburg Birodalomnak való több évszázados alávetettség, az időnként gazdasági és társadalmi felzárkózást is jelentő alkalmazkodási kényszer. Az elnyomó hatalmak elleni fegyveres, vérbe fojtott küzdelmek csak növelték a nemzet elszántságát egy sikeres gazdaságpolitika megvalósításáért.

A második világháború után az ország a Szovjetunió érdekszférájába került, de a szovjet típusú tervgazdasági rendszer “legvidámabb barakkja” és “kirakatországa” lehetett. A szocialista világrendszer szétesése utáni nyers piacgazdasági, majd a 2010 utáni aktív államműködés állampénzügyi vonatkozásai ugyancsak érdekes információkat jelenthetnek e gazdag, ám hektikus gazdaságpolitikai múlttal rendelkező ország iránt érdeklődők számára.

Prof. Dr. LENTNER CSABA (1962, Pápa) egyetemi tanár, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Karán a Közpénzügyi Kutatóintézet vezetője. Wekerle Sándor Tudományos Életműdíjjal és a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett közgazdász professzor.

További információk

Kiadó

L’Harmattan Könyvkiadó és Terjesztő Kft.

Oldalszám

280

Kötés Típus

Keménytáblás

Kiadás dátuma

2019-05-21

ISBN

9789634145103

Várható szállítás

2-4 munkanap

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“A magyar állampénzügyek fejlődéstörténete a dualizmus korától napjainkig”értékelése elsőként