-26%
-26%Hiány és létteljesség

Hiány és létteljesség

2 500 Ft 1 850 Ft

Fejezetek a magyar filozófia történetéből

Elfogyott

Cikkszám: 139283
Kategória: Szerző: Kiadó: L'Harmattan Könyvkiadó és Terjesztő Kft.
A kiadás időpontja: 2017-03-28
Kérdésem van
  • Leírás
  • További információk
  • Vélemények (0)

A magyar filozófiatörténet tematikus vonulatában az emberi lét teljességére és az ezzel koherensen összefüggő hiány kérdésköreire vonatkozó kérdésfeltevéseket és a lehetséges válaszokat értelmezi a szerző különböző szövegek hermeneutikai elemzésével és összehasonlító analízisével. Az európai filozófiai tradícióban e problémakörök az egyes domináns filozófiákban tematizálódtak Arisztotelésztől Sartre-ig. A filozófiai diskurzusok univerzalitás-igényében jelenlévő két kulcsfogalom mintegy vezérfonalként vezetett egyrészt a filozófiai rendszerek konstruálásához, másrészt a nem rendszerben gondolkodó bölcselőknél, például az egzisztencia-filozófiákban is, jelentős pozíciót foglalt és foglal el ma is a magyar bölcselet jeles alakjainak koncepciójában.

A két részből álló könyvben a szerző az Abszolútum-központú koncepciókban (Böhm Károly, Varga Béla, Makkai Sándor, Brandenstein Béla), és a nem rendszerben gondolkodók elgondolásaiban (Révay József, Hamvas Béla, Király V. István) értelmezi a hiány és a létteljesség kapcsolódásait.

A tematikus megközelítés újszerűsége mellett a szerző a hagyományos filozófiatörténet-írás metodikáját ötvözi a hermeneutikai-komparatív módszerrel.

További információk

Szerző

Veres Ildikó

Kiadó

L’Harmattan Könyvkiadó és Terjesztő Kft.

Oldalszám

220

Kötés Típus

Puhatáblás

Kiadás dátuma

2017-03-28

ISBN

9789634142300

Várható szállítás

1-2 munkanap

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“Hiány és létteljesség”értékelése elsőként