-23%
-23%Találós kérdések (Tinta)

Találós kérdések (Tinta)

1 990 Ft 1 532 Ft

1295 hagyományos magyar szóbeli rejtvény

Készleten

Cikkszám: 99349
Kategória: Szerző: Kiadó: Tinta Könyvkiadó
A kiadás időpontja: 2010-03-22
Kérdésem van
  • Leírás
  • További információk
  • Vélemények (0)

Hihetetlen, de igaz: ez a könyv a legelső magyar szövegantológia szóbeli rejtvényeinkből. A 19. században gyűjtött magyar folklórszövegeket tartalmaz, ám ezek nagy részét „mindenki” ismeri. Jó részük nyilván régibb eredetű, az összehasonlító folklorisztika bizonyítékai szerint akár évezredes múlttal is rendelkező rejtvényeket találunk köztük. Sok-sok szöveg kontinenseken keresztül terjedt el. Mások pedig egy nyelven belüliek, eredetileg akár helyhez kötöttnek nevezhetők.
A régebbi és későbbi magyar szövegek, történeti rétegek ismeretében (sőt a nemzetközi folklorisztika eredményei alapján) úgy látjuk, a most közölt szöveganyag a magyar találós kérdések „klasszikus” anyagát rögzíti. Ezt bizonyítja a tematikus-szerkezeti tagolás, valamint a szövegekből és a megfejtésekből kirajzolódó életkép egyaránt.
A kötet lapozgatása során az olvasó elé tárul a magyar nyelv gazdagsága. A több mint 1000 találós kérdést tartalmazó gyűjtemény szemlélteti a műfaj sokszínűségét, a nyelvi logika működését. A találósok frappáns megfogalmazásai szórakoztató perceket szerezhetnek.
Voigt Vilmos

A kötet összeállítója Vargha Katalin folklorista. Az ELTE néprajz szakának elvégzése után a Néprajzi Doktori Iskolában folytatta tanulmányait, már közel öt éve foglalkozik találós kérdésekkel.

További információk

Szerző

Vargha Katalin

Kiadó

Tinta Könyvkiadó

Oldalszám

189

Kötés Típus

Papír

Kiadás dátuma

2010-03-22

ISBN

9789639902381

Várható szállítás

5-8 munkanap

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“Találós kérdések (Tinta)”értékelése elsőként