-26%
-26%Ady stoplisban

Ady stoplisban

Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 2 583 Ft

Klasszikus magyar írók a futballról

Készleten

Cikkszám: 150577
Kategóriák: , Szerző: Kiadó: Jaffa Kiadó
A kiadás időpontja: 2019-06-12
Kérdésem van
  • Leírás
  • További információk
  • Vélemények (0)

Magyarórán nem tanítják, az irodalomtörténet pedig alig-alig tartja számon a huszadik század klasszikus magyar íróinak meccseit, futballról szerzett benyomásait, pedig az utókorra maradt személyes történeteik, színes anekdotáik vagy éppen sarkos megállapításaik páratlanul izgalmas olvasmányélményt kínálnak.
Kevesen tudják, hogy a száz éve elhunyt Ady Endre 1899-ben Debrecen első csapatában futballozott, József Attila alighanem az Aranycsapat-edző Sebes Gusztáv édesapjáról mintázta Csoszogi, az öreg suszter alakját, Rejtő Jenő pedig a torinói olasz-magyar kedvéért nászútját szakította félbe. Juhász Gyulát a Szegedi Bástya meccsbérlettel és belépőjén költőhöz méltatlan helyesírási hibával ajándékozta meg (“álandó szabadjegy”), Karinthy Frigyes a Nemzeti Sportnak elfeledett csatármúltjával büszkélkedett, Radnóti Miklós pedig 1938 nyarán baráti társasággal napozva hallgatta a magyar válogatott vb-meccsének rádióközvetítését. És ez csupán néhány villanás az irodalmi futballsztorik gazdag világából…
“Egy délután szabadság, egy ordításnyi szabadság. Ebben a tikkadt, fáradt, elkínzott magyar életben, ahol mindenki nyaka körül érzi a selyemzsinórt…” – ragadta meg a szurkoló lélektanát Márai Sándor, és hozzá hasonlóan kora szinte valamennyi fajsúlyos írója véleményt formált a tízes-húszas években már megkerülhetetlen társadalmi jelenségről, a labdarúgásról.
Csillag Péter kötete huszonöt klasszikus magyar író és költő futballal kapcsolatos élményeit dolgozza fel a Nemzeti Sport hasábjain 2015 óta futó cikksorozata alapján.

Szerző: Csillag Péter

További információk

Szerző

Csillag Péter

Kiadó

Jaffa Kiadó

Oldalszám

246

Kötés Típus

Keménytáblás

Kiadás dátuma

2019-06-12

ISBN

9786155418242

Várható szállítás

2-4 munkanap

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“Ady stoplisban”értékelése elsőként