-21%
-21%Hasonlatszótár

Hasonlatszótár

7 991 Ft 6 313 Ft

Készleten

Cikkszám: 141320
Kategória: Szerző: Kiadó: Tinta Könyvkiadó
A kiadás időpontja: 2017-09-08
Kérdésem van
  • Leírás
  • További információk
  • Vélemények (0)

Számos költői eszközünk közül a metafora mellett a hasonlatot használjuk leggyakrabban. Ha valamely idegen dolgot, tárgyat, fogalmat, tulajdonságot szeretnénk elmagyarázni, pontosan körülírni, szívesen élünk egy-egy hasonlattal: alszik, mint a mormota; piros, mint a rózsa. A mindennapokban előforduló cselekvések, tárgyak, állatok kiválóan alkalmasak az elvont gondolati tartalmak érzékeltetésére. Gondoljunk csak az olyan ízes, nyelvjárásainkban élő időhatározói kifejezésekre, mint például addig tart, míg a mák kisül ?rövid ideig tart?, kilenc kakukkszóig ?rövid ideig? vagy két kutya hosszat se ?rövid ideig vagy időre?.
Mivel a Hasonlatszótár egyetlen költői eszközt mutat be részletesen, újdonságnak számít a magyar lexikográfia történetében. 1220 címszó (ige vagy melléknév) alá rendezve adja meg 4168 szóláshasonlat jelentését 4638 népköltészeti, szépirodalmi vagy sajtónyelvi példával illusztrálva. 683 esetben a hasonlat eredetével kapcsolatban is találunk rövidke magyarázatot, s 703-nál olvashatjuk ellentétüket is. A Hasonlatszótár a rokon értelmű kifejezésekre is kitér. A kötet hasonlatai között 2393 alkalommal tapasztalható ilyen jellegű kapcsolat.
A hasonlatok egy része átalakítható összetett melléknévvé, ilyenkor ezt is olvashatjuk (sovány vki, mint a csontváz : csontvázsovány). A szóláshasonlatokhoz kapcsolódó közmondások vagy szólások ugyancsak bekerültek a kötetbe (olyan vmi, mint tiszta búzában a konkoly : ritka búza, kiben konkoly nincsen). A szótár használatának megkönnyítése érdekében a rövidítések feloldása a lap alján található. A kötet végén található mutató is segíti a felhasználót.
A Hasonlatszótárt haszonnal lapozgathatják a hivatásos tollforgatók (írók, újságírók, fordítók, szerkesztők) mellett mindazok, akik beszédüket, írásukat képszerűbbé, színesebbé kívánják tenni.
Készült a kötethez Munkafüzet is, amelyet nemcsak a tanárok használhatnak munkájuk során, hanem a hasonlatok iránt érdeklődő bármely Olvasó.
BALÁZSI JÓZSEF ATTILA, a mű szerzője nyelvész, nyelvtanár, kutatási területe a frazeológia, etimológia és lexikográfia. A TINTA Könyvkiadónál korábban megjelent népszerű kötetei: Virágnak mondod, pedig nem az? (2002), A sas egyedül repül (2017).

További információk

Szerző

Balázsi József Attila

Kiadó

Tinta Könyvkiadó

Oldalszám

788

Kötés Típus

Keménytáblás

Kiadás dátuma

2017-09-08

ISBN

9789634091066

Várható szállítás

1-2 munkanap

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“Hasonlatszótár”értékelése elsőként