-23%
-23%Etimológiák, szóelemzések a Czuczor-Fogarasi szótárból

Etimológiák, szóelemzések a Czuczor-Fogarasi szótárból

7 991 Ft 6 152 Ft

Készleten

Cikkszám: 101398
Kategória: Szerző: Kiadó: Tinta Könyvkiadó
A kiadás időpontja: 2010-06-22
Kérdésem van
  • Leírás
  • További információk
  • Vélemények (0)

A magyar nyelv szótárát, népszerű nevén a Czuczor–Fogarasi szótárt már megjelenésekor többen támadták, majd hosszú időn át méltatlanul elhallgatták, napjainkban viszont sokan mindenre pontos feleletet adó bibliának tekintik. Az igazság középen van: a Czuczor–Fogarasi szótárhoz összegyűjtött nagy mennyiségű nyelvi adat, valamint a két szótárszerkesztő nyelvszemlélete ma is megtermékenyítőleg hathat nyelvünk vizsgálatára és ezen belül szókincsünk történetének feltárására. Sosem szabad elfelednünk azonban a kötetek forgatásakor, hogy minden tudomány, így a nyelvtudomány is sokat lépett előre módszereiben, technikájában a szótár megjelenése óta eltelt mintegy százötven év alatt.

Feladatunk tehát, hogy a Czuczor–Fogarasi szótárban közreadott nyelvi adatsorokat, szóelemzéseket, szóeredeztetéseket a nyelvészet modern módszereivel újravizsgáljuk, a szótár állításait napjaink nyelvészeti kutatásainak eredményeivel ütköztessük, hogy közelebb kerüljünk szókincsünk egyes elemeinek, szavainknak gyakran ködbe vesző történetéhez.

Az eredeti mű hat kötetéből azokat a részeket adjuk közre, amelyek szavak, szóelemek, szógyökök történetével, eredeztetésével foglalkoznak. Az érdeklődők most egyetlen kötetben találják meg a Czuczor–Fogarasi szótárnak azokat a részeit, amelyek napjaink új szótörténeti vizsgálataihoz szükségesek lehetnek.

Kívánjuk, hogy szótárunk lapozgatása gondolatébresztőleg hasson, sikeres búvárkodás alapjául szolgáljon, valamint hasznos kiindulása legyen új nyelvészeti kutatásoknak.

További információk

Szerző

Jankovicsné Tálas Anikó

Kiadó

Tinta Könyvkiadó

Oldalszám

950

Kötés Típus

Keménytáblás

Kiadás dátuma

2010-06-22

ISBN

9789639902459

Várható szállítás

1-2 munkanap

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“Etimológiák, szóelemzések a Czuczor-Fogarasi szótárból”értékelése elsőként