-21%
-21%Kutyaszótár

Kutyaszótár

Bolti ár: 3 490 Ft
Internetes ár: 2 757 Ft

410 kutyafajta nevének eredete és a fajták bemutatása

Készleten

Cikkszám: 144353
Kategória: Szerző: Kiadó: Tinta Könyvkiadó
A kiadás időpontja: 2018-04-03
Kérdésem van
  • Leírás
  • További információk
  • Vélemények (0)

Az ember és a kutya együttélése ősidők óta tart. Valószínűleg a legelső háziállatunk. Az évezredek során több száz, egymástól igen különböző tulajdonságú kutyafaj alakult ki, melyek mindegyikének nevet adott az ember.

Sokan tudják, hogy onnan ered a bernáthegyi kutyafajta neve, hogy a Svájcot és Olaszországot összekötő Nagy Szent Bernát-hágón a szerzetesek a 17. század végétől a különlegesen kiképzett kutyák segítségével kutatták fel és mentették meg a hóviharban eltévedt, illetve lavina alá került embereket.

Azonban tudja-e Ön, hogy a buldog szó eredetileg szóösszetétel, az össze­tétel dog utótagjának kutya a jelentése, a bika értelmű angol bull előtag pedig arra utal, hogy ez az eb régebben olyan állatviadalok szereplője volt, amelyeken kutyákat uszítottak megbéklyózott bikákra?

Ki hinné, hogy a terrier fajtanév a francia chien terrier földi kutya jelentésű szókapcsolat második elemére vezethető vissza, a terrier szó előzménye pedig a föld jelentésű latin terra szó?

Gondolta volna, hogy a kopó név szófajváltás eredménye, mivel a kap ige kop változatának -ó melléknévi igeneves képzővel ellátott alakja főnevesült, az eredeti jelentése pedig elkapó, megfogó, megragadó lehetett?

A Kutyaszótár 410 szócikkben dolgozza fel teljes körűen a kutyafajták nevét, feltüntetve a hozzájuk kapcsolódó számos művelődéstörténeti, kultúrtörténeti ismeretet. A szócikkek elején forrásmegjelöléssel megtalálható, hogy az adott kutyafajta neve mikor és hol bukkant fel először a magyar írásbeliségben. A szócikk magyarázó része tüzetesen foglalkozik a kutyafajta nevének eredetével, ismerteti a név etimológiáját, a névadás indítékát, illetve az idegen nyelvi megfelelőket. A kutyafajták nevével kapcsolatos nyelvészeti vonatkozású tudnivalók után a kutyafajta ismertetése következik. Ha fontos, a szótár közöl néhány kutyatartási, kutyaápolási tudnivalót is.

A Kutyaszótár 85 rajzot tartalmaz a jellegzetes kutyafajtákról.

További információk

Szerző

Rácz János

Kiadó

Tinta Könyvkiadó

Oldalszám

229

Kötés Típus

Puhatáblás

Kiadás dátuma

2018-04-03

ISBN

9789634091561

Várható szállítás

1-2 munkanap

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“Kutyaszótár”értékelése elsőként