-23%
-23%Lechner összes

Lechner összes

6 900 Ft 5 313 Ft

Készleten

Cikkszám: 139842
Kategória: Szerzők: , , Kiadó: Látóhatár Kiadó
A kiadás időpontja: 2017-05-08
Kérdésem van
  • Leírás
  • További információk
  • Vélemények (0)

Amikor útra keltünk, hogy felkeressük Lechner Ödön épületeit határon innen és túl, tudtuk, hogy az egyik legnagyobb magyar építőművész nyomába szegődtünk. Nélküle nincs magyar építészet, személye, művészete és hatása megkerülhetetlen a századforduló világában, nemzetközi mércével mérve is ragos életműve ma is igazodási pont. A magyar formanyelvet, a nemzeti stílust szerette volna megteremteni formai újításaival, népművészeti motívumok alkalmazásával és a Zsolnay-kerámiák használatával, létrehozva a szecesszió magyaros, népies irányzatát.
Megfordultunk mindazokon a tájakon, ahol ő maga is, megnéztük és bejártuk egyedülálló alkotásait, amelyek mindenkit rabul ejtenek. Pozsonytól Kolozsváron és Nagybecskereken át Zomborig követtük az útját, hogy megörökítsük képben és szövegben ma meglévő összes épületének állapotát, felkutattuk lebontott és megsemmisült műveit, összegeztünk meg nem valósult terveit. Különleges barangolás volt ez a múltban, a kiegyezés korától az első világháborúig tartó építészeti aranykorban, amelyet szintén bemutatunk a könyvben.
Nem volt soha egyetlen építőművésze sem Magyarországnak, akinek ilyen felmérhetetlen hatása lett volna kortársaira és az utókorra is, és nem volt még magyar építész, akinek öt művét felterjesztették a világörökségi várományosi listára. Kötetünkből az is kiderül, mit vettek át követői, tanítványai az általa teremtett új stílusból és művészi formanyelvből. Lechner Ödön a nemzeti építészet apostola volt, aki alkotásaival ma is hat. Aki kinyitja ezt a szép albumot, megtapasztalja művészi erejét.

További információk

Szerző

Halász Csilla, Ludmann Mihály, Viczián Zsófia

Kiadó

Látóhatár Kiadó

Oldalszám

320

Kötés Típus

Keménytáblás

Kiadás dátuma

2017-05-08

ISBN

9786155444067

Várható szállítás

1-2 munkanap

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“Lechner összes”értékelése elsőként