-26%
-26%Április bolondjai

Április bolondjai

1 500 Ft 1 110 Ft

Készleten

Cikkszám: 140306
Kategória: Szerző: Kiadó: Magyar Napló
A kiadás időpontja: 2017-06-01
Kérdésem van
  • Leírás
  • További információk
  • Vélemények (0)

A versbeszéd vonzó fogalom, hiszen ez lenne szép, ez lenne a cél: mindig versben beszélni. Vagyis emelkedetten (megemelten), távlatosan (dimenzionáltan). Úgy beszélni, olyan mondatokat szülni, hogy a szánkból kiröppenő szavak túlmutassanak önmagukon, kiemeljenek a megszokottból, átszínezzék a valóságot, felcsillantsák a reményt.
Oláh András versbeszéde ilyen. Sorai látszólag egyszerűen születnek, a hétköznapiság magzatburkától iszamosan, ott lebegnek bennük a túlságosan jól ismert érzések: az ifjúság utáni nosztalgia, a szerelmi csalódás, a betegség kórházi drámája, a szülőhaza bumfordisága, a háborúkkal és Trianonnal és besúgókkal és pofonokkal terhelt huszadik század. Ám ennél jóval többről van szó és valahogy másképpen, mint azt elsőre gondolnánk – és ez az átlényegítés, ez a felszabadító bűvészmutatvány, igen, ez a költészet.
A szabad versbeszéd mellett persze kötött formák is megjelennek, főként páros rímekben írt művek. Azok sem csalódnak, akik a magyar irodalom folytonosságára, a hagyomány tiszteletére esküsznek: Petőfi, Vörösmarty és Ady mellett József Attila és Weöres Sándor is felbukkannak. A záró ciklusban pedig megjelenik a játékosság, a felszabadult, ám mértéktartó pajzánság – például a limerick műfaj kedvelői csettinthetnek.
Azt hinnénk, szavakat rendezni, versbeszélni könnyű. Nem, nem az, a valódi költő tényleg megszenvedi. Oláh András valódi költő.

További információk

Szerző

Oláh András

Kiadó

Magyar Napló

Oldalszám

110

Kötés Típus

Puhatáblás

Kiadás dátuma

2017-06-01

ISBN

9786155195402

Várható szállítás

1-2 munkanap

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“Április bolondjai”értékelése elsőként