-26%
-26%A Nagy Háború

A Nagy Háború

4 490 Ft 3 322 Ft

Készleten

Cikkszám: 142317
Kategória: Szerző: Kiadó: Napkút Kiadó Kft.
A kiadás időpontja: 2017-10-31
Kérdésem van
  • Leírás
  • További információk
  • Vélemények (0)

Aleksandar Gatalica Belgrádban született, 1964-ben. Tizenegy könyve jelent meg, műveit eddig tíz európai nyelvre fordították le. Ógörögből fordít (Aiszkhülosz, Euripidész, Szophoklész drámái és versek), zenekritikus. Több jutalom mellett A Nagy Háború című regényéért megkapta a 2012-es NIN-díjat és számos más rangos elismerést. E regényének homlokterében az 1914 “különös nyáréjszakáján” jóvátehetetlenül a történelem örvényébe került emberek személyes élettörténetei állnak.

“Amikor megfogant bennem a Nagy Háborúról szóló regény gondolata, igazából a ‘boldog békeidők’ aranykorának veszte foglalkoztatott. Teljességében akartam megragadni e korszakot, azt kutatva, hogyan lelhette végét egyik napról a másikra. Persze egy kort az azt megélő sok-sok ember testesít meg. Hiteles tényanyagból a regényíráshoz nélkülözhetetlen képzeletre hagyatkozva – hisz képzelet nélkül nincs művészet – gondoltam tovább a sorsokat. Mert sok-sok vonat indult akkor a frontra vidám bakákkal, akik zászlót lengettek a vagonokból – ha mindegyikük útjáról vörös fonal tekeredett volna le, bíborszín háló szőtte volna át meg át az Óvilágot.
Mi sem volt természetesebb annál, mint hogy a világégés mindegyik részvevőjéhez együttérzően viszonyuljak, hisz az összes hadviselő fél iszonyatos véráldozatot szenvedett, és mindegyik katonával valójában kibabráltak, amikor fegyverbe szólították. A huszadik század hajnalán az emberek komolyan hitték, hogy nem lesz majd több háború, az emberi értelem és öntudat eljutott arra a lépcsőfokra, amelyen fegyverfogásra nem kapható többé. Elhitették velük, hogy ez a harc >>minden további háborúnak elejét fogja venni

További információk

Szerző

Aleksandar Gatalica

Kiadó

Napkút Kiadó Kft.

Oldalszám

528

Kiadás dátuma

2017-10-31

ISBN

9789632637389

Várható szállítás

1-2 munkanap

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“A Nagy Háború”értékelése elsőként