-21%
-21%A magyar nyelvről

A magyar nyelvről

Bolti ár: 1 990 Ft
Internetes ár: 1 572 Ft

Klasszikus íróink és költőink anyanyelvünkről

Készleten

Cikkszám: 144795
Kategória: Szerzők: , Kiadó: Tinta Könyvkiadó
A kiadás időpontja: 2018-04-25
Kérdésem van
  • Leírás
  • További információk
  • Vélemények (0)

A magyar nyelv belső lényegéhez, valamint a nyelv és a történelem szoros kapcsolatához juthatunk közelebb, ha a nyelvet munkaeszközül használó írók és költők gondolatait, érzéseit tanulmányozzuk.

A magyar nyelvről című válogatásban a 37 – ma már klasszikusnak tekintett – alkotó 75 versében és próza-részletében közös, hogy mindegyik a magyarság legnagyobb kincséről, a nyelvéről, az anyanyelvéről szól, ki-vétel nélkül mind azt méltatja, dicséri, kifejező erejét ecseteli. A verseket és a prózarészleteket az alkotók szüle-tésének sorrendjében adjuk közre.

A kötetben fölvonulnak a legkülönbözőbb korok, korstílusok, irányzatok, a humanizmustól a 20. század kö-zepéig (Sylvester Jánostól Dsida Jenőig). A válogatás fél évezred magyar irodalmának a lenyomata.

Nekünk, magyaroknak feladatunk, hogy édes anyanyelvünket, ezt az őseinktől ránk hagyományozott mérhe-tetlen kincset féltve őrizzük, óvjuk. Gazdag szókincséből mind több elemet kell használnunk beszédünkben, írásainkban, hogy magyar nyelvünk csillogó fénye ne halványuljon. Kötelességünk gyarapítanunk is, úgy, hogy a mélyén meglévő megújulási készséget kiaknázzuk, és így ne elszegényítve, hanem gazdagabban örökítsük tovább a minket követő nemzedékek számára. Tudva, hogy a haza és az anyanyelv szeretete szorosan össze-függ, nagyon reméljük, hogy a gyűjteménnyel sikerül megerősíteni a Kárpát-medencében és a világ bármely részén szétszórtan élő magyarokban az anyanyelv szeretetét és a nemzeti tudatot.

További információk

Szerző

Grétsy László, Kiss Gábor

Kiadó

Tinta Könyvkiadó

Oldalszám

110

Kötés Típus

Puhatáblás

Kiadás dátuma

2018-04-25

ISBN

9789634091417

Várható szállítás

1-2 munkanap

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“A magyar nyelvről”értékelése elsőként