-23%
-23%Hamis tanú

Hamis tanú

2 500 Ft 1 925 Ft

és más regények

Készleten

Cikkszám: 111448
Kategória: Szerző: Kiadó: Püski Kiadó Kft.
A kiadás időpontja: 2012-02-08
Kérdésem van
  • Leírás
  • További információk
  • Vélemények (0)

Ez a hat regényt tartalmazó kötet Csurka István szinte teljes alkotói pályáját átíveli az 1959-ben írt Hamis tanútól az 1985-ben írt Dagonyázásig.

– A kötet első darabja, a Hamis tanú 1954-55-ben játszódó történet. Főhőse, akit a főiskola után egy kis baranyai faluba helyeznek tanítónak, csalódik, mert a fővárosba kívánkozott. Ha azonban már itt van, megpróbál berendezkedni, és rövid idő múlva igazgató lesz. Élethelyzete jó lehetőség arra, hogy az író bemutassa a kor jellegzetes falusi életét; a kemény hangú, de jószívű párttitkárt, az elfoglalt állatorvost az unatkozó feleségével, a harácsoló kulákot, és a hatalom hátán felkapaszkodó svihákot.

– A Moór és Paál című regény a háború előtt született generáció 1956 utáni életéről szól. Moór, az ügyeskedő kereskedő és Paál, a kommunista középkáder a történet két főszereplője. Ellenségek, mert Moór elárulta Paált a háborúban, Paál pedig később a lakásosztály vezetőjeként nem utalt ki lakást Moórnak. A regény tanulságát Moór fia – az 1956 után kijózanodott értelmiségi mondja ki: Én tárgyilagos és kiegyensúlyozott vagyok. Nem akarom megismételni apám keserves, értelmetlen életét. De ez a kiegyensúlyozottság együtt jár érzelmi kiüresedéssel is.

– Ez a figurája későbbi írásaiban is megjelenik, például a kötetzáró Dagonyázásban, ahol a főhős jellemét így összegzi: Az igazgatóhelyettesi széket pártonkívüliként elfogadtad azzal, hogy szaktudásod, kiváló képességeid fejében jár ez neked.

– A Nehézfiú groteszk fricskák gyűjteménye a 80-as évek társadalmának mindennapi életéről: a várudvar fennköltsége és a paprikás krumpli illatának hétköznapisága; a gőzfürdőbe igyekvő, idegbénulásos ember furfangja; az exkluzív üdülő vidéki vendégei; a riportokat adó Nagy Koldus stb.

– Szokatlan arcát mutatja az író A csodaló című történetében. Igazi romantikus mese ez Kincsemről, a híres lóról, aki lázba hozza a magyar közönséget, olyannyira, hogy Bécs urai már a forradalom kitörésétől félnek.

– A kard című írás főszereplője attól a lehetőségtől, hogy egy árverésen megvásárolhatja a kardot, amivel Zrínyi és Frangepán fejét vették annak idején, romantikussá válik. A társadalom azonban nem tolerálja a gyanús cselekedetét, amely miatt elveszíti az állását, és végül a kardot egy német házaspár veszi meg potom áron. A regényből, Haumann Péter főszereplésével nagysikerű mozifilmet is készítettek.

Mindezeknek megfelelően a válogatás – amely Csurka István regényírói pályájának keresztmetszetét adja – az alábbi TARTALOM szerint követhető nyomon:

HAMIS TANÚ
MOÓR ÉS PAÁL
NEHÉZFIÚ
A CSODALÓ
A KARD
DAGONYÁZÁS

További információk

Szerző

Csurka István

Kiadó

Püski Kiadó Kft.

Oldalszám

430

Kötés Típus

Keménytáblás

Kiadás dátuma

2012-02-08

Várható szállítás

1-2 munkanap

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“Hamis tanú”értékelése elsőként