-26%
-26%Bóckacaj

Bóckacaj

3 490 Ft 2 583 Ft

Készleten

Cikkszám: 140558
Kategória: Szerző: Kiadó: Napkút Kiadó Kft.
A kiadás időpontja: 2017-06-13
Kérdésem van
  • Leírás
  • További információk
  • Vélemények (0)

Csörsz Istvánnak 1986-ban jelent meg Elhagyott a közérzetem című kötete, amely az évtized elején készített riportokra épült. Ennek az útkereső nemzedéknek, az akkori tizen-huszonévesnek a világát idézi a Bóckacaj című regény. Szinte a riportkönyv lapjairól, az arany középutasoknak nevezett csoportból lép elénk a két főhős: István és Tamás. “Gazdátlanságuk”, akaratlan individualizmusuk szerencsére kíváncsisággal és alkotói kedvvel párosul. Egyikük konzervatóriumi növendék, tele gátlásokkal, kételyekkel és az ottani furcsaságok iránti ellenszenvvel (nem nehéz ráismerni a hajdan zenésznek készülő író élményeire), másikuk a filmezés megszállottja (a hasonlóság itt sem véletlen: egy ízben operatőr szakra is felvételizett). Belepillanthatunk a két barát pesti csatangolásaiba, képzelt és valós családi múltjukba, külföldi rokonaik abszurdnak tűnő világába. A regény azonban mintegy kicsordul saját keretei közül, hőseink ugyanis egy Zündapp motorral nekivágnak egy görögországi kempingezésnek.
Az író maga is járt Hellászban az 1980-as években, családi körben. A Bóckacaj azonban nemcsak az út humoros, nosztalgikus emlékét örökíti meg, bár kétségkívül a legvidámabb Csörsz-kötetnek tarthatjuk. Át-átbillen a valóság és az emlékekből, asszociációkból szőtt világ határán. Ráadásul hősünk csak játékból kezd hozzá egy “kétujjnyi vastagnak szánt” könyv megírásához. Hezitál, elkalandozik, naplót ír, máskor pedig leplezetlenül füllent.
A regényt Csörsz István 1999-ben fejezte be, immár a nyolcvanas évek “állott levegőjének” és szabadságvágyának dokumentumaként, egy köztes nemzedék humoros emlékirataként. A mai olvasó mindezt még nagyobb távolságból, de talán mégiscsak ismerősen szemlélheti.

További információk

Szerző

Csörsz István

Kiadó

Napkút Kiadó Kft.

Oldalszám

340

Kötés Típus

Puhatáblás

Kiadás dátuma

2017-06-13

ISBN

9789632637099

Várható szállítás

1-2 munkanap

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“Bóckacaj”értékelése elsőként