-26%
-26%Fiúk és apák

Fiúk és apák

Bolti ár: 3 990 Ft
Internetes ár: 2 953 Ft

Kis magyar pszichográfia közép(en) haladóknak

Készleten

Cikkszám: 141897
Kategória: Szerző: Kiadó: L'Harmattan Könyvkiadó és Terjesztő Kft.
A kiadás időpontja: 2017-10-11
Kérdésem van
  • Leírás
  • További információk
  • Vélemények (0)

Bár a szerző személy szerint nem történelmi szereplő, megélt néhány történelmi korszakot. Második világháború, “fényes szelek”, hidegháború, ’53-as “új szakasz”, ’55-ös “visszacsinálás”, ’56-os forradalom, kádári ellenforradalom, majd a ’60-as évekbeli “olvadás” a rá következő “visszafagyással”, a ’68-as “prágai tavasz” az azt követő “etnikai reneszánsszal”, majd a civil társadalom bontakozása a pártosodással, a rendszerváltozással és Fukuyama tévedésével…

E korszakok történései és kötődései voltak annak a “történelmi akadályversenynek” az állomásai, amelyen elbeszélőnknek végig kellett bukdácsolnia, hogy az ötvenes évek “rendszerkonform” családi, iskolai, politikai és kulturális légköréből kiszakítván magát, egy életen át keresse a maga útját és eszményeihez illeszkedő énképét.

Önemésztő hadakozása során elsősorban a különböző szintű apaképekkel kellett megküzdenie – értve ezen a politikaiakat éppúgy, mint vér szerinti apjának árnyékát, amely a tudós ember háború előtti humanista indulását követően túlságosan is egybesimult a háború utáni “faragott képekkel”.

Éles kontúrt ad a szubjektív emlékezésnek néhány “aktába írt” jelentés arról, “miről álmodozott” a szerző életének némely kritikus szakaszában. A személyes emlékek és az állambiztonsági dokumentumok együtt rajzolnak ki egy – ha nem is egészen tipikus, de mindenképpen jellegzetes – huszadik századi magyar értelmiségi életutat.

További információk

Szerző

Trencsényi Imre

Kiadó

L’Harmattan Könyvkiadó és Terjesztő Kft.

Oldalszám

422

Kötés Típus

Puhatáblás

Kiadás dátuma

2017-10-11

ISBN

9789634141068

Várható szállítás

1-2 munkanap

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“Fiúk és apák”értékelése elsőként