-26%
-26%Átvilágítás

Átvilágítás

Bolti ár: 3 400 Ft
Internetes ár: 2 516 Ft

Készleten

Cikkszám: 140458
Kategória: Szerző: Kiadó: Írók Alapítványa Széphalom Könyvműhely
A kiadás időpontja: 2017-06-08
Kérdésem van
  • Leírás
  • További információk
  • Vélemények (0)

Jókai Anna, a Nemzet Művésze, Kossuth-nagydíjjal kitűntetett író, életműsorozatának új kötete önéletírás, amelynek nem véletlenül Átvilágítás a címe. kettős jelentésrétege van ennek a szónak: egyrészt valamilyen tárgynak, testnek valamely fénysugárral történő átvilágítását jelenti, amely segítségével belső tartalma megismerhetővé válik. Másrészt – különösen az utóbbi időkben vált idehaza gyakran használt kifejezéssé – valakinek a jobb megismerésére, esetleg politikai beágyazódottsága feltárására végzett “átvilágítás”, amelyben ugyan valóságos fénysugárnak nincs szerepe, de a folyamat végeredménye itt is az átvilágított személy belső, egyébként rejtett történetének, kapcsolatrendszerének feltérképezése.
Jókai Anna létének legfontosabb része az irodalom, számára az írás misszió és szolgálat. “Passió és nem passzió” – mondta róla találóan Bogárdi Szabó István református püspök. Most – Szent Ágoston vallomásaihoz hasonló felfogásban saját személyiség-fejlődésével és írói életútjával szembesíti önmagát és olvasóit. Öniróniával, hittel, történelmi tisztánlátással megírt, rendkívüli új regény született ismét a keze alatt, amely abban is kiemelkedő, hogy az átvilágításhoz Krisztus-i fényt: a szeretet, a megértés, a megbocsátás fényét használja az író.
Jókai Anna 2016. Július 9-én fejezte be könyvét, és ezzel szándéka szerint egész életműve végére is kitette a pontot. Az utolsó bekezdésekben így ír erről: “Ma nincs semmi jelentőségteljes esemény, hacsak az nem, hogy leteszem a tollat. Mire ez az írás megjelenik, 85. évemben járok. Még itt leszek, vagy már ott – patetikus találgatás. Akárhogy is: befejezett, teljes memoár nincsen. Ha sikerülne is a halál pillanatáig elvezetni, akkor is csonka maradna. Nincs képességünk, hogy a küszöb után még visszaszóljunk, akár egy tőmondatot is – vagy csupán egy jelzőt – édes-ékes magyar nyelven, arról, hogy mi ez és milyen…?”
Amikor ezeket a sorokat leírta, Jókai Anna még nem tudta, hogy hamarosan élete legsúlyosabb betegségével kell, hogy szembenézzen. Gyógyulásában biztos, hogy sokat segít családjának, barátainak és olvasóinak nem szűnő, folyamatosan és érezhetően felé áradó szeretete.

További információk

Szerző

Jókai Anna

Kiadó

Írók Alapítványa Széphalom Könyvműhely

Oldalszám

302

Kötés Típus

Keménytáblás

Kiadás dátuma

2017-06-08

ISBN

9786155479403

Várható szállítás

1-2 munkanap

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“Átvilágítás”értékelése elsőként