-21%
-21%Úri muri (tdk)

Úri muri (tdk)

798 Ft 630 Ft

Készleten

Cikkszám: 95020
Kategória: Szerző: Kiadó: Talentum Kft.
A kiadás időpontja: 2009-08-14
Kérdésem van
  • Leírás
  • További információk
  • Vélemények (0)

Az Úri muri (1928) a múlt század végén, a milleneumi időkben játszódik. Egy alföldi kisváros földbirtokosairól rajzol képet a legnemesebb szépirodalom eszközeivel, egyben jellegzetes alföldi beszédmóddal élve.
A regény három súlyos problémával foglalkozik, melyek természetesen Móricz gondjai is. Egyrészt az önpusztító, dáridókkal teli földesúri – dzsentri lét valósághű ábrázolásával annak veszélyére figyelmeztet. Másrészt a környezetéből kiemelkedő, a környezeténél értékesebb földbirtokos; Szakhmáry Zoltán alakjában az erőtlenségből fakadó lefelé-süllyedés csapdáját mutatja meg. Az erőtlenség jele Szakhmáry kettős élete is – felesége mellett szeretőt tart. Ez a regény harmadik problematikája: a nő mint végzet. Más megfogalmazásban: teljes élet csupán igazi társsal lehet, ám ezt olyan nehéz találni…
Az író együttérzéssel szemléli alakjait: végül is értékek és hibáikkal együtt értékes magyar emberek kallódnak vagy pusztulnak el. És ezzel a számára oly fontos ország lesz kevesebb, és a a nemzet sorsa lesz nehezebb. Az örökké építkező, előre lépő Móricz saját korához intézi így mondandóját. Trianon után néhány évvel, a lassan konszolidálódó, Bethlen István miniszterelnöksége alatt némileg erőre kapott kicsi haza nem választhatja önpusztítást – bármennyi tragédia, fájó emlék van mögötte és bizonytalan jövő előtte.

További információk

Szerző

Móricz Zsigmond

Kiadó

Talentum Kft.

Oldalszám

260

Kötés Típus

Papír

Kiadás dátuma

2009-08-14

ISBN

9789632520292

Várható szállítás

1-2 munkanap

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“Úri muri (tdk)”értékelése elsőként