-26%
-26%A Budapest Erőd I-II.

A Budapest Erőd I-II.

Bolti ár: 14 990 Ft
Internetes ár: 11 092 Ft

A magyar főváros ostroma, 1944-45

Készleten

Cikkszám: 151175
Kategória: Szerző: Kiadó: PeKo Publishing Kft
A kiadás időpontja: 2019-10-25
Kérdésem van
  • Leírás
  • További információk
  • Vélemények (0)

A magyar fővárosért 1944–1945-ben vívott harc a „Don-kanyarhoz” hasonlóan a 20. századi magyar történelem egyik legfontosabb eseménye, amellett, hogy egyúttal kitörölhetetlen trauma is a magyar társadalom kollektív emlékezetében.

Budapest ostromának történetét már sokan, sok szempontból feldolgozták, de a főváros területén vívott küzdelemben részt vett harcoló felek levéltári forrásaira kiegyensúlyozott mértékben támaszkodó, átfogó – tehát minden haderő- és fegyvernemet vizsgáló – hadtörténelmi munka eddig még nem látott napvilágot.

Most Kamen Nevenkin bolgár kutató munkája minden eddiginél szélesebb – jelentős mértékben eddig ismeretlen – levéltári forrásbázis alapján vázolja fel a 108 napos budapesti hadművelet katonai történetét, fontos vagy érdekes adatok hatalmas tömegét feldolgozva és elemezve. A szerző e hadműveleten belül kiemelt terjedelemben és részletességgel tárgyalja Budapest több mint 50 napos közvetlen ostromát, a főváros területén zajló háborút. Az olvasó minden részletet megtudhat a harcoló felek létszámáról, szervezetéről és harcértékéről. Az ostrom egyes szakaszainak harci eseményeit naponta, sőt sokszor óráról órára követhetjük nyomon. Külön fejezetek foglalkoznak például a megerődített főváros védelmi rendszerével a pesti és budai oldalon, illetve a Margitszigeten vívott harcokkal, a szovjet repülőcsapatok Budapest elleni bevetéseivel, a védők légi úton való ellátásával és a kitöréssel.
A kétkötetes munka szöveggel egyenrangú tartalmi elemei a jelentős terjedelemben közölt, változatos illusztrációk. Az olvasó részletes korabeli vázlatok reprodukciói segítségével tanulmányozhatja például a védelmi rendszer megerődített körleteit, azok tűzrendszerét és számos harccselekményt is. A kiadvány nagyszámú, zömmel eddig kiadatlan fényképet is az olvasó elé tár a Budapestért vívott harcok időszakából (nem egy közülük várostörténeti vagy építészeti szempontból is jelentős).
Mindezek alapján ez a monumentális mű joggal pályázhat a téma alapművének státuszára. A kiadvány szakmai szerkesztője dr. Számvéber Norbert, a téma egyik legelismertebb magyarországi ismerője.

Szerző: Kamen Nevenkin

További információk

Szerző

Kamen Nevenkin

Kiadó

PeKo Publishing Kft

Kötés Típus

Keménytáblás

Kiadás dátuma

2019-10-25

ISBN

9786158007245

Várható szállítás

2-4 munkanap

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

“A Budapest Erőd I-II.”értékelése elsőként