Menü

HAMIS TANÚ

Ár:
2.500 Ft
1.850 Ft
Kedvezmény: 650 Ft
Kedvezmény: 26%
Cikkszám: 111448
ISBN: 10000000000282
Központ: Előjegyezhető (6-12 munkanap)
Boltok: Előjegyezhető (6-12 munkanap)
Menny.:Darab

Ingyenes szállítás 10.000 Ft feletti rendelés esetén

INGYENES szállítás 10 000 Ft felett.

Tartalom és részletes adatok

Tartalom: "Ez a hat regényt tartalmazó kötet Csurka István szinte teljes alkotói pályáját átíveli az 1959-ben írt Hamis tanútól az 1985-ben írt Dagonyázásig.

- A kötet első darabja, a Hamis tanú 1954-55-ben játszódó történet. Főhőse, akit a főiskola után egy kis baranyai faluba helyeznek tanítónak, csalódik, mert a fővárosba kívánkozott. Ha azonban már itt van, megpróbál berendezkedni, és rövid idő múlva igazgató lesz. Élethelyzete jó lehetőség arra, hogy az író bemutassa a kor jellegzetes falusi életét; a kemény hangú, de jószívű párttitkárt, az elfoglalt állatorvost az unatkozó feleségével, a harácsoló kulákot, és a hatalom hátán felkapaszkodó svihákot.

- A Moór és Paál című regény a háború előtt született generáció 1956 utáni életéről szól. Moór, az ügyeskedő kereskedő és Paál, a kommunista középkáder a történet két főszereplője. Ellenségek, mert Moór elárulta Paált a háborúban, Paál pedig később a lakásosztály vezetőjeként nem utalt ki lakást Moórnak. A regény tanulságát Moór fia - az 1956 után kijózanodott értelmiségi mondja ki: Én tárgyilagos és kiegyensúlyozott vagyok. Nem akarom megismételni apám keserves, értelmetlen életét. De ez a kiegyensúlyozottság együtt jár érzelmi kiüresedéssel is.

- Ez a figurája későbbi írásaiban is megjelenik, például a kötetzáró Dagonyázásban, ahol a főhős jellemét így összegzi: Az igazgatóhelyettesi széket pártonkívüliként elfogadtad azzal, hogy szaktudásod, kiváló képességeid fejében jár ez neked.

- A Nehézfiú groteszk fricskák gyűjteménye a 80-as évek társadalmának mindennapi életéről: a várudvar fennköltsége és a paprikás krumpli illatának hétköznapisága; a gőzfürdőbe igyekvő, idegbénulásos ember furfangja; az exkluzív üdülő vidéki vendégei; a riportokat adó Nagy Koldus stb.

- Szokatlan arcát mutatja az író A csodaló című történetében. Igazi romantikus mese ez Kincsemről, a híres lóról, aki lázba hozza a magyar közönséget, olyannyira, hogy Bécs urai már a forradalom kitörésétől félnek.

- A kard című írás főszereplője attól a lehetőségtől, hogy egy árverésen megvásárolhatja a kardot, amivel Zrínyi és Frangepán fejét vették annak idején, romantikussá válik. A társadalom azonban nem tolerálja a gyanús cselekedetét, amely miatt elveszíti az állását, és végül a kardot egy német házaspár veszi meg potom áron. A regényből, Haumann Péter főszereplésével nagysikerű mozifilmet is készítettek.

Mindezeknek megfelelően a válogatás - amely Csurka István regényírói pályájának keresztmetszetét adja - az alábbi TARTALOM szerint követhető nyomon:

HAMIS TANÚ
MOÓR ÉS PAÁL
NEHÉZFIÚ
A CSODALÓ
A KARD
DAGONYÁZÁS"

BESZÁLLÍTÓ PÜSKI KIADÓ KFT.
KIADÓ PÜSKI
NYELV MAGYAR
SZERZŐ CSURKA ISTVÁN
KÖTÉSTÍPUS KEMÉNYTÁBLÁS
OLDALSZÁM 430

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Keresés